Dåligt stöd till människor med afasi

Västsvenskar som drabbas av språkstörningar, afasi, får bristfälligt stöd. Det anser föreningen Afasi Västra Götaland som gjort en enkät bland västsvenska kommuner. Många som har afasi får ingen rehabilitering alls.

Ibland kan bemötandet vara både okunnigt och okänsligt. Birgitta Parmestål är en av många drabbade som helst inte tar kontakt med ansvariga inom vården och på olika myndigheter.

– Nej, det klarar jag inte. Jag blir rädd och jag blir förbannad. Så det blir tvärtom, det går inte att prata. Det är jättejobbigt. Jag tror det är stress, mycket stress, säger hon.

Många med afasi känner som Birgitta Parmestål. Det blir ofta anhöriga som får dra lasset när det är svårt att få fram vad man behöver i kontakten med hemtjänsten, kommunen eller någon myndighet.

På många håll brister kunskaperna och personer med afasi får inte den språkträning och rehabilitering som de har rätt till.

Anita Ekström är aktiv i Afasiföreningen, som erbjuder aktiviteter och gemenskap, även för anhöriga.

– Jag har fått lite konstiga svar ibland, från bland annat en liten kommun som inte kan förstå varför människor med afasi måste ha rehabilitering, för de är ju gamla och multisjuka, berättar hon. Det stämmer inte alls med den bild vi har av människor med afasi. Den kommunen skulle jag gärna gå och hålla föreläsningar för.

Men det finns kommuner som utbildar och exempelvis anställer arbetsterapeuter och logopeder.

På äldreboendet Kärrahus i Göteborg får hemtjänst- och vårdpersonal utbildning av personer som själva har afasi. Något som undersköterskan Viktoria Diktonius tycker varit bra.

– Jag kommer att ta mig mer tid att lyssna på vad de har att säga, säger hon.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.