Nu reser vi gärna igen

Efter några svårare år går nu resebranschen mot ljusare tider. Och får göteborgarna själva välja är det välkända semesterorter som Gran Canaria och Phuket i Thailand som lockar allra mest.

Det är resebyrån Ticket som frågat sina kunder om deras resevanor.

– Man åker gärna på sommaren och man från Göteborg, man vill ju komma iväg snabbt och bekvämt, säger Ulla Bengtsson som är säljchef på Ticket när hon svarar på vad som utmärker resande från Göteborg.

Och populärast är alltså spanska Gran Canaria och Phuket i Thailand.

Och det är framför allt pensionärerna som lyfter den spanska semesterön till sin toppplacering resten föredrar faktiskt Thailand.

Ute på stan i Göteborg har Sofia Edgren sin lunchrast. Hon skulle gärna åka på en shoppingresa till New York och när jag berättar för henne om vilka resmål som göteborgarna åker till mest säger hon...

– Ja det är klyschigt faktiskt. Alla svenskar åker till antingen Kanarieöarna eller Thailand, säger Sofia Edgren.

Säljchefen Ulla Bengtsson förklarar varför svenskarna och göteborgarna är så trogna sina resmål.

– Om vi tar Gran Canaria så har det under senare år blivit mycket designhotell. Man har färschat upp destinationerna, det är lagom lång flygresa, bra sol, bad och värme och lite historia och kultur. Vad det gäller Thailand så är det en spännande destination som är prisvärd och med sol och bad och passar många olika åldersgrupper.

Tickets undersökning visar också att vi inte lever som vi lär. Frågar man resenärerna hur man påverkas av miljö- och klimatdebatten så säger sig många vara beredda att betala miljöavgifter och klimatkompensera sin resa. Men när det väl kommer till kritan så är det få som verkligen gör det.

– Det är försumbart, säger Ulla Bengtsson.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se