Det är svårt för förskolorna att hitta vikarier. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Akut vikariebrist på förskolor

Flera stadsdelar i Göteborg har svårt att få tag på korttidsvikarier till sina förskolor. Det trots att kraven för att få vikariera på förskolan är inte särskilt högt ställda.

– Att kräva kompetens av kortidsvikarier det går inte. Ibland har vi svårt att rekrytera behöriga förskollärare till fasta tjänster för att konkurrensen är för hård. Så vi kan inte förvänta oss att hitta behöriga förskollärare till korta inhopp, säger Svante Tolf, skolchef i Härlanda.

Men vilka krav ställer ni på kortidsvikarierna?

– Att man har intresse, gärna någon erfarenhet och givetvis en vilja att jobba på förskolan.

Men är situationen nu så desperat att ni är beredda att ta vem som helst?

– Nej, nej, självklart inte. Vi har en regelverk kring detta. Ska man jobba inom förskola och skola som vikarie som måste man kunna visa ett utdrag ur belastningsregistret. Och sådana saker kommer vi aldrig ifrån.

Att inte figurera i belastningsregistret verkar alltså vara ett av de ytterst få krav som idag ställs på korttidsvikarier inom förskolan. Men trots det och trots att det finns många arbetslösa ungdomar i Göteborg så är det svårt att få tag på vikarier.

Och vikariebristen har redan fått konsekvenser - säger Svante Tolf och hans kollega Susanna Hansson som basar för förskolan i Kortedala.

– Vi går underbemmanade,vi försöka lösa vardagen men också i yttersta nödfall så är vi tvungna att be att barn vars föräldrar är föräldrarlediga att de låter barn stanna hemma några dagar, säger Susanna Hansson.

– Jag vet att det har varit tufft på några förskolor några eftermiddagar då till och med rektorn har fått rycka ut och jobba med barnen för att rädda den akuta situationen, säger Svante Tolf.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".