Företaget blåste anställda på lönen

Flertalet anställda vid företaget Sicura AB som har kontor i bland annat Göteborg har blivit uppsagda och har inte fått ut någon lön. Sammanlagt kan det enligt Unionen handla om uteblivna löner på uppåt 400 000 kronor.

Det var förra veckan Unionen blev kontaktade av två av sina medlemmar som jobbade på föertaget Sicura i Borås. De hade inte fått lön på två månader, ungefär 40 000 kronor per anställda.

– Medlemmande hade inte fått sin lön och sen blev de utestängda, alltså uppsagda, från sin arbetsplats. Det är ju en ren katastrof att man står utan två månadslöner. Det kom ju som en kalldusch, säger Pär Anders Larsson, regionchef för Unionen Sjuhall

Sicura AB säljer så kallade själriskeliminering till företag, dvs att man kan gå in och täcka självrisker på företagsförsäkringar. Man har kontor i Malmö, Borås och Göteborg och även i Malmö har anställda drabbats enligt Aftonbladet. Sammanlagt kan det enligt Unionen handla om uteblivna löner på uppåt 400 000 kronor.

– Vi samordnar oss med facket på de ställen där företaget finns så att vi kan göra en gemensam sak av det om företaget inte betalar lönerna. Har man inte betalat den 13 oktober kommer vi göra en lönefodran, säger Pär Anders Larsson.

Vad säger Sicura själva då?

– Vi kommer inte i kontakt med ägaren utan blir hänvisade till en platschef i Göteborg, och han kan inte säga någonting.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".