Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Peter Aarsrud på Kretsloppskontoret i Göteborg tycker att fler hyresvärdar ska ta sitt ansvar för kompostering. Foto:Lasse Edfast/SR

Får rabatt trots dålig kompostering

Många fastighetsägare i Göteborg får rabatterad sophämtning eftersom deras hyresgäster ska sortera ut det biologiska avfallet för kompostering. Men sett till hur många som får rabatt är det allt för få som komposterar.

– Jag har väl alltid tänkt att jag ska kompostera mer men så är jag lite dålig på att få tummen ur, säger hyresgästen Natasha Axwalter. Och hon är inte ensam.

Endast en knapp fjärdedel av alla matrester åker ner i komposten. Detta trots att många hyresvärdar, däribland Natasha Axwalters hyresvärd Poseidon, får rabatt på sin sophämtning eftersom de lovat att deras hyresgäster ska kompostera.

Kretsloppskontoret subventionerar kompostering med 26 miljoner kronor varje år. Men sett till hur mycket biologisk avfall som kommer in så motsvarar det inte subventioneringens storlek. Närmare 15 miljoner verkar försvinna rakt ner i slasken.

– Det är ett problem, säger Peter Aarsrud som jobbar på Kretsloppskontoret i Göteborg.

Hur stort problemet är kan han inte säga eftersom det inte finns något fungerande system för att kontrollera om hyresvärden sköter sitt åtagande, och inget av de bostadsbolag Västekot pratat med kan säga hur väl komposteringen sköts.

– Vi kan ju aldrig skriva på ett sånt avtal för då måste vi ju tvinga hyresgästerna och det funkar inte riktigt, säger Inger-Lena Bennman, informationsansvarig på Bostadsbolaget,.

Men på Kretsloppskontoret är man säker på sin sak.

– Det dom förbinder sig till när dom väljer abbonemanget källsortering är ju att allt matavfall ska sorteras ut, säger Peter Aarsrud på Kretsloppskontoret.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Så här har vi räknat

Om alla skulle följa de komposteringsavtal som finns skulle 60 procent av alla matrester komposteras.

Så är det inte - bara 25 procent komposteras.

Samtidigt subventioneras kompostering med 26 miljoner kronor av Kretsloppskontoret - till exempel sparar fastighet med 30 lägenheter sparar 13 000 kronor per år på att skriva på för kompostering.

De 35 procent som inte komposteras utgör 58 procent av de matrester som subventioneras, och motsvarande subventionspengar - 15 miljoner kronor - går alltså felaktigt till hyresvärdarna.

Källa: Kretsloppskontoret, Göteborgs stad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".