Ingvar Dyberg. Foto: Kristina Stulken/SR Väst.

Broar öppnas på schema

Nu ska väntetiden för tåg- och sjöftrafiken längs Göta Älv bort. Det är Sjöfartsverket och Trafikverket som tillsammans ska försöka skapa en så kallad grön våg så att trafik som håller rätt hastighet inte ska behöva stanna.

Grön Våg kallas försöket som ska börja på allvar i mitten av december, men redan nu har Sjöfartsverket och Trafikverket gjort små tester.

– Vissa tider har sjöfarten företräde och vissa kör tågen, säger Ingvar Dyberg, sjötrafikområdeschef för Vänern på Sjöfartsverket.

Längs med sträckan finns tre järnvägsbroar och sju landsvägsbroar, och håller en båt rätt hastighet genom kanalen ska den alltså kunna köra på hela vägen utan att stanna. Mindre väntan för både båt- och tågtrafiken är alltså tanken.

Men för bilisterna då?

– Än så länge lär inte bilisterna märka någon skillnad, för att de är vana att stoppa när båtarna kommer, säger Ingvar Dyberg.

Sker det några förändringar senare tror han att det i så fall är positivt för bilisterna. Fler anpassningar likt den vid Göta älvbron i Göteborg kan bli aktuella.

– Där har vi en överenskommelse att vi inte kör båtar med höga master som kräver öppning mellan klockan sex och nio på morgonen och när folk åker hem på eftermiddagen, säger Ingvar Dyberg.

Kristina Stulken, Sveriges Radio Väst
kristina.stulken@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".