1 av 2
Ett 50-tal personer samlades vid den plats där Rasmus Johansson försvann. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio
2 av 2
Peder Thulin förbereder skallgångskedjan. Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio

Rasmus Johanssons öde engagerar

Ett 50-tal personer samlades på söndagen i Backa för att hedra minnet av Rasmus Johansson vars kropp hittades under lördagen i Göteborgs hamnbassäng. Men man tänkte också gå skallgång för att se om man kan hitta några spår som kan förklara varför Rasmus hamnade i vattnet.

– Vi kommer ta vara på folks engagemang. Få lite hjälp att få klarhet i vad som hände Rasmus den sista halvtimmen. Efter att han syntes vid McDonalds till att mobiltelefonen försvann ifrån mastens täckningsområde, säger Peder Thulin som är en av organisatörerna bakom skallgången.

Det var under lördagsförmiddagen som polisen fick tips om en kropp i hamnbassängen i Göteborg och efter att man bland annat hittat id-handlingar kunde man fastställa att det var Rasmus Johansson som försvann för drygt två veckor sedan.

I samband med försvinnandet ringde Rasmus till sin familj och av samtalet framgick det att han kände sig hotad och jagad. Polisen har dock inte inledningsvis kunnat hitta något som talar för att ett brott ligger bakom försvinnandet. Ännu har inte kroppen obducerats och polisens undersökningar kommer att fortsätta.

Den skallgångskedja som Peder Thulin varit med och startat hoppas kunna hitta en saknad mobiltelefon och på så sätt bistå polisen.

– Det är just mobiltelefonen. Den kommer kanske bringa klarhet i om det ligger ett brott bakom eller om han förvirrat sig ner i vattnet av egen vilja.

Många människor har engagerat sig i Rasmus Johanssons försvinnande. På hemsidan hittarasmus.se har familjen själv skrivit ett öppet brev.

"Idag är även en dag med stor smärta, detta är en anhörigs värsta mardröm. Men det finns ett tydligt budskap någonstans i detta. Ta hand och värna om dem ni älskar varenda dag. Man hör detta så ofta men det är inte förens man hamnar i en situation som denna som man verkligen förstår vad dessa ord innebär."

Peder Thulin hoppas att engagemanget som folk visat nu ska bestå och även kunna användas vid andra tillfällen.

– Vi kommer försöka starta upp ett nätverk med de som kommer till plats i dag som grund för framtida skallgångar. Ambitionen är att kunna inleda en skallgång bra mycket tidigare i samband med en persons försvinnande.

Sköter inte polisen detta?

– Jo det gör dom men i brist på resurser hoppas vi kunna vara en hjälpande hand för att snabbare hitta personer och där man kanske räddar liv i framtiden, säger Peder Thulin.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Peo Wenander
peo.wenander@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".