Lisa och Marie Edlund med dottern Alex. Foto: Jenny Hellström, SR.

Olika väntetider för insemination

Väntetiden för par som vill skaffa barn genom insemination är mycket längre i Västra Götaland än i många andra län. Det gör att många i stället reser utomlands för att skaffa barn.

Det råder stora skillnader i landet när det gäller väntetiden för par som vill försöka skaffa barn genom insemination. I vissa län gäller vårdgarantin, vilket innebär en väntetid på maximalt tre månader medan väntetiden i Västra Götaland, kan vara ett och ett halvt år.

Det gör att många söker hjälp utomlands, som Lisa och Marie Edlund från Borås.

– Vi ville bli gravida med en gång, vi vile inte vänta, säger Lisa och Marie Edlund som vänt sig till en privat klinik i Danmark för att få hjälp med insemination.

I Västra Götaland län görs donatorinsemination på Sahlgrenska i Göteborg och där har väntetiden varit så lång som upp emot två år. Överläkare Ann Thurin Kjellberg på Sahlgenska säger, liksom läkare på andra sjukhus, att det stora problemet är bristen på spermadonatorer.

– Den utredning som görs på donatorer är omständig vilket gör att det är svårt att lösa propblemet snabbt, säger Thurin Kjellberg på Sahlgenska.

Donatorinsemination är till för par där mannen har dålig spermakvalitet eller för lesbiska par. I de två län, Uppsala och Örebro, där behandlingen ingår behandlingen i vårdgarantin med en maximal väntetiden på tre månader säger man att detta är möjligt eftersom efterfrågan inte är så stor. Men i övriga län är väntetiden ett år eller längre. För många par, som Marie och Lisa Edlund från Borås, blir lösningen därför att vända sig till privata kliniker i Danmark.

– Vi var där i mars fösta gången, sedan var vi där i maj igen och några månader senare var Mari med barn, säger Lisa Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".