Cirkusdirektören friades från anklagelserna. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Cirkusdirektör friades av domstol

En cirkusdirektör som anklagats för stöld av ett cirkusnummer friades idag i Uddevalla tingsrätt. Åtalet handlade om ett nummer med spiralrör.

Åtalet gällde misstänkt brott mot upphovsrättslagen för ett nummer med ett spiralrör som ingick i Cirkus Maxiumums föreställning sommaren 2008. En före detta kollega till akrobaten hade tagit copyright på idén och polisanmälde cirkusen.

Men enligt rätten lyckades åklagaren inte styrka att något brott begåtts. Lagen skyddar bara skapelser som är originella och självständiga och har så kallad verkshöjd. Detta anses inte ha varit fallet med det aktuella cirkusnumret.

– Jag har aldrig hört att det skulle finnas copyright på kullerbyttor. Så löd cirkusdirektörens kommentar till TT när åtalet väcktes i våras.

Cirkusdirektörens försvarsadvokat, Leif Silbersky menar att domen som kom idag är principellt viktig.

– Den är viktig för cirkusfolket och för alla oss som gillar cirkus, därför att tingsrätten har tagit ställning till att man kan lita på agenter som förmedlar cirkusnummer, säger han. Och att man kan lita på cirkusartister när de säger att de har upphovsrätt till sitt eget nummer.

Innebär detta att det är ett laglöst land när det gäller cirkusnummer - att man får låna och stjäla hur som helst?

– Absolut inte. Det är inte det som målet handlar om. Utan det handlar om i vilken mån man kan lita på en cirkusdirektör och en agent som förmedlat ett cirkusnummer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".