Kinakännaren Nils Olof Ericsson berättar om den snabba utvecklingen i Kina. Foto: Epp Anderson/Sveriges Radio.

Ökat intresse för företagskurser om Kina

Allt fler företag i Göteborg gör affärer med Kina och många anser sig behöva kurser i konsten att förstå kineser och förhandla om goda villkor.

I veckan höll Västsvenska industri- och handelskammaren en av sina tiotalet Kinakurser - den om affärskultur. En av deltagarna var Henrik Torell, marknadsdirektör för elektronikföretaget Kvaser. Han har handlat med Kina i snart 20 år.

– Då kan man fråga sig varför jag är här överhuvud taget, men just därför. Ju mer man är i Kina desto mer förstår man hur mycket man har att lära sig och förstå. Man blir aldrig fullärd, tror jag.

Hela dagen duvades 13 företagsrepresentanter i Kinakunskap, dess historia och språk, respektfullt beteende, men även om förhandling. Västsvenska industri- och handelskammarens konsult Martin Henningsson lotsade kursdeltagarna.

– Många kan Kina väldigt bra men vill sätta namn på sina upplevelser. Man funderar över varför beslutsvägen går åt ett visst håll. Varför gör de på det sättet när jag trodde att de sa så...?

Har svenskarna svårt med att tolka om det blir ett ja eller nej? Det är en standardfråga som Martin Henningsson ofta ser dyker upp.

– Vi har en tolkning av ordet ja, säger han. Våra kinesiska vänner använder det kanske på ett annat sätt i en konversation.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".