Politiker får behålla kritiserad pensionsförmån

Åtta Göteborgspolitiker som avgått med pension får behålla en kritiserad förmån. De har kunnat höja sin pension genom att välja dyrare förmånsbil och förbruka mer bensin.

I kväll väntas Göteborgs kommunfullmäktige ta bort förmånen med pensionsgrundande förmånsbilar för 15 aktiva heltidspolitiker i Göteborg. Men Västekot kan avslöja att förmånen kommer att finnas kvar för åtta politiker som redan avgått med pension.

Det beslut som tas ikväll i Göteborgs kommunfullmäktige berör bara de 15 politiker som idag har förmånsbil. De kommer inte längre att kunna höja sin pension genom att välja dyrare förmånsbil och förbruka mer bensin.

Just att det gått att gasa sig till högre pension har varit svårt att försvara när Miljöpartiet dragit fram det här i ljuset.

De rödgröna partierna signalerar nu att de vill ta bort förmånsbilarna helt, att kommunen alltså ska låta bli att betala lön i form av bil. Går det igenom berörs också ett 80-tal toppchefer i kommunen.

Men politiker som redan avgått med pension drabbas inte. I Göteborg är det åtta personer som idag kvitterar ut kommunal kompletteringspension, som kommunalrådspension eller ålderspension.

Ytterligare tre politiker har rätt till den höjda pensionen, men får inte ut det idag eftersom deras inkomster är för höga.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista