Blåvitt vann fotbollsderbyt

Inför drygt 40 000 åskådare på Ullevi besegrade Blåvitt Örgryte på ett övertygande sätt med 2-1.

Inramningen blev den bästa tänkbara och till och med Göteborgsregnet höll sig på behörigt avstånd.

-Det här är en inramning som jag gillar, även om stora Ullevi aldrig kan ge den intimitet som är vanlig på de engelska arenorna, sade Niclas Alexandersson, kantspringare till höger och en av de viktigaste kuggarna bakom IFK Göteborgs seger. ”Alex” spelade fram till första målet, och gjorde det andra själv under några händelserika minuter i början av matchen.

Det började med att Örgrytes hårdföre mittfältsbrasse Valter Tomaz Jr dunkade till Niclas Alexandersson strax utanför straffområdet så häftigt att IFK:ars fötter for upp i himlen och kalufsen ner i gräset.

-Det såg nog värre ut än det var. Han träffade strax under knät och därför for jag upp i luften.

Tomas Rosenkvist slog en frispark som studsade ut mot förlängda mållinjen.

-Jag chansade och sprang och fick tag i bollen, sade Niclas, till TT. Den slog han snett inåt bakåt och där dök en för dagen mer än vanligt turboladdad Håkan Mild upp och petade in ledningsmålet med en höger utsida.

De blåvita Änglarna trumpetade ännu högre bara halvannan minut senare när isländske vänsterbacken Hjalmar Jonsson slog en cross.

-Det var perfekt och jag såg tidigt att den skulle gå över allihop i straffområdet, sade Niclas Alexandersson.

De förra Englandsproffset fick ett slags halvvolleyhalvträff och bollen gick ned i marken som vid en komplicerad biljardstöt och studsade sedan upp i en vid båge över Dick Last och in under ribban.

-Min enda tanke var att hålla nere bollen, sade ”Alex”, men det är konstigt att det ofta är halvträffarna som ger resultat.

IFK Göteborgs tränare Bosse Johansson tyckte också att matchens alla tre mål var ”strulmål”, för det var likadant när Örgryte reducerade till 2-1 tre minuter före pausvilan.

Nye brassen Ailton José Almeida, som bara några minuter tidigare nickknockats av IFK:s Fredrik Risp och blödande rullats ut på bår, tog en tejpad revansch på den smällen.

Hjalmar Jonsson drällde bort ett planerat uppspel och bollen gick till Paulinho Guará, som slog in den mot Ailton. Han sprang ifrån kollisionskamraten Risp och satte bollen i nät.

-Öis var livsfarliga i sina kontringar, sade Bosse Johansson.

Örgryte var också en aning farliga sitt spel, åtminstone sett till domaren Miro Ukalovics två röda kort. Målskytten Ailton fick det ena och Valter Tomaz Jr det andra.

Tomaz Jr däckade Tomas Rosenkvist med dobbar och knä i första halvleken, en smäll som gjorde att Rosenkvist fick lämna arenan sex minuter senare. Kort före slutsignalen placerade samme brasse foten mellan islänningen Hjalmar Jonssons ben på ett sätt som inte kan betecknas som annat än vårdslöst.

Det här var Örgrytes första förlust i allsvenskan i år.

-IFK vann rättvist, sade tränaren Jukka Ikäläinen, även om det egentligen inte var något lag som kontrollerade matchen