Tågstopp även idag

Tågtrafiken väntas fungera bättre idag än igår, då många passagerare drabbades av inställda tåg. Enligt SJ handlar det idag om fem inställda avgångar, varav två mellan Göteborg och Kalmar.

Det var igår som SJ tog 20 tåg ur trafik efter att det hittats fel på hjul på tågtypen. Det handlar om samma typ av tåg som spårade ur i Norge för två veckor sedan.

– Det har uppdagats på senare tid. Den första kontrollen visade inga som helst sprickor, men nu har vi på 2 av sammanlagt 3 000 hjul upptäckt att det fanns sprickor, säger Dag Rosander, presschef på SJ.

– För att vara riktigt säkra på att inte det här finns på andra tåg har vi valt att reducera trafiken tillfälligt för att gå igenom det här riktigt noga.

Det är alltså efter fördjupade kontroller som SJ hittat sprickor i hjul på tåg utav samma typ som spårade ur i Norge för två veckor sedan och där flera personer skadades.

Därför väljer SJ att ta 20 tåg ur trafik. Vissa kommer att ersättas med buss och andra komemr helt enkelt att ställas in och resenärer får boka om.

Det här kommer att hålla i sig i alla fall över helgen, säger Dag Rosander.

– Vi ersätter så många turer vi kan med bussar. Det kan också bli så att vissa avgångar kommer att ställas in på grund av detta.

– Vi tycker att säkerheten är viktigare och blir det inställda avgångar så kommer vi att försöka komma i kontakt med så många resenärer som möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".