Viktigt ha koll på skredrisk

Kajkanten vid Norra Hamngatan vid Brunnsparken är instabil och Statens geotekniska institut, SGI, tycker att det är mycket angeläget att Göteborgs stad fortsätter hålla kontroll på det instabila området.

SGI är inte oroligt för själva Nordstan utan snarare för området vid Norra Hamngatan med all dess trafik.

Skredrisk är ju en realitet och senast nu i våras fick trafikkontoret sätta upp extra balkar vid Brunnsparken för att i kanalen stötta upp den gamla muren som börjat bukta. Det är osäkert hur mycket den tål men man gör nivåmätningar.

I samband med att Nordstans köpcentrum intill ska byggas om och till med ytterligare våningar ska till, så ska detaljplanen ändras och då har SGI fått titta igenom geotekniska utredningar och andra handlingar.

Geoteknikern Carina Hulthén vid myndighetsfunktionen på SGI säger till Västekot att Trafikkontoret planerar projektering nästa år och hon vill vara säker på att utredningar om åtgärder för att få området stabilt verkligen blir gjorda.

Just nu finns ingen akut skredsrisk vid Norra Hamngatan men om det skulle inträffa så skulle det ju innebära avbräck i den täta kollektivtrafiken på Norra Hamngatan och svårigheter att besöka Nordstan.

Byggnaderna i själva köpcentrumet bedöms däremot inte bli påverkade av ett eventuellt skred.

Epp Andersson
epp.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista