Göteborg tvingas minska stadskansliet

Efter kritik från revisorer tvingas nu Göteborgs kommunledning banta sin egen centrala organisation.

Det handlar om stadskansliet som i flera år fått växa långt utöver budget - och kommunstyrelsen är ansvarig för det.

Det är naturligtvis pinsamt för kommunledningen att revisorerna nu kritiserar flera års bristande budgetdisciplin, när det är just det kommunledningen brukar kritisera stadsdelsnämnder för.

Och det är inga småpengar det handlar om. Den senaste prognosen säger att stadskansliets underskott i år blir 22 miljoner kronor, till stor del på grund av en omorganisation. Skenat iväg har också arbetet med balanserade styrkort som kommunens kvalitetsutveckling kallas. Ofta har konsultkostnaderna dragit iväg och ironiskt nog har en del av konsulterna använts för att förbättra den ekonomiska uppföljningen.

På onsdagen bordlade kommunstyrelsens politiker frågan om vad som ska göras, men det står klart att bland annat konsultkostnader kommer att ses över. Hela kommunstyrelsen hålls ansvarig av revisorerna, men moderata kommunalrådet Jan Hallberg vill ändå lägga huvudansvaret på majoritetspolitikerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".