Volontärarbete ska motivera unga

Fyrtio arbetslösa Göteborgsungdomar kommer nästa år få åka ut på volontärarbete i Europa. I alla fall om kommunen får som den vill. Anna Byström på Social resursförvaltning har hand om projektet som går under namnet Iter

– Syftet med det här projektet är att ge de här ungomarna en chans att göra volontärtjänst i Europa. Detta är en befintlig möjlighet för ungdomar i hela Sverige egentligen men en oanvänd möjlighet bland just den här målgruppen, säger Anna Byström på Social resursförvaltning.

– Det kan vara ungdomar som står utanför skolan, som inte har avslutat gymnasieutbildningen, ungdomar med sociala problem, ekonomiska problem, funktionshinder. Det kan finnas många olika typer av problem, men problemet är att de ofta hamnar utanför systemet. Risken är då att det leder till ett permanent utanförskap, forsätter hon.

Kommunen har nu sökt pengar från både ungdomstyrelsen och europeiska socialfonden. Ambitionen är att 40 ungdomar under en period av mellan två veckor och tolv månader ska ges möjligheten att få volontärjobba i Europa med allt från konstnärlig verksamhet till socialt arbete och byggarbete.

– Det här är en metod som redan använder sig av ute i ungdomsenheterna. Man ser väldigt positiva effekter. Man ser att ungdomar motiveras, de stärks. Många kommer i sysselsättning, dels studier men även arbete. Man ser också att man får ett breddat nätverk, säger Anna Byström.

– Det här är ungdomar som inte ska vara i nån känd kriminalitet eller ha ett drogmissbruk. Det är ungdomar som står utan sysselsättning. Vi ska inte hjälp någon ur något specifikt problem utan vi ska motivera ungdomar som kanske inte hittar rätt.

Daniel Breece
daniel.breece@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista