Närsjukhuset önskar välbefinnande för fler barn. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Barnhälsoindex

Mått på barns hälsa i nordost

Nu finns det ett mått på barn och ungdomars hälsa i nordöstra Göteborg men också på segregationen. Det är Angereds närsjukhus som låtit Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg ta fram ett barnhälsoindex.

Det är det mest omfattande barnhälsoindexet i landet hittills men det väntas få efterföljare.

Det är professorn Lennart Köhler som för varje stadsdel i nordost - Bergsjön. Gunnared, Lärjedalen och Kortedala - tagit fasta på 15 olika indikatorer för hälsa såväl som socioekonomiska faktorer. Och skillnaderna framstår solklara.

I ett land som Sverige kryllar det av uppgifter hos skolläkare, tandläkare och barnavårdscentraler , Socialstyrelsen och på Östra, Drottning Silvias barn-och ungdomssjukhus neonatal avlelningar för för tidigt födda men det gäller att sammanställa dem för att få rättvisande stastitik.

År 2004 gjorde professor Lennart Köhler ett barnhälsoindex baserat på 6 indikatorer för landets samtliga kommuner men det här är mycket mer omfattande. Målet är att sätta siffor på hur barnen i nordost mår för att ha att jämföra med när det förhoppningsvis gjorts förbättringar.

Han har viktat vitt skilda uppgifter om barntäthet i en befolkning och dess andel barn med utländska bakgrund med uppgifter om överviktiga barn, om deras föräldrar rökte när de var spädbarn med psykisk ohälsa och med amning och så vidare.

Spretiga uppgifter med maxsiffran 100 - måttet för fullständig hälsa eller goda villkor. Då kan man se att barn i ekonomiskt utsatta hushåll i Bergsjön bara kommer upp i 48 poäng mot 83 i Göteborg.

Barnhälsoindexet visar att 15-åringar i nordost dricker mindre alkohol än andra göteborgsungdomar och att de faktiskt mår bättre rent mentalt. Däremot är deras förutsättningar för god hälsa sämre än andras.

Största skilllnad är det i tandhälsan och karies hos 6-åringar - även mellan de fyra stadsdelarna i nordost. 27 i Bergsjön mot Kortedalas 51 och 67 i Göteborg.

Alarmerade dåliga siffror fick besök på barnavårdcentral - kanske 5 eller 10 poäng. Men sedan ett år har det i det så kallade dolaprojektet bildats mammagrupper på deras hemspråk. Och i ett slag har småbarnen fått bättre chanser att ge sig och sin stadsdel en hög hälsosiffra - att ha fortsatt god hälsa.

Idag kommer ett 70-tal myndighetspersoner och flera som arbetar med barnhälsa till Blå stället i Angered för att lära sig mer om barnhälsoindexet.

Epp Anderson
epp.anderson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".