Göteborgare svårt skadad i Afghanistan

Ytterligare två svenska soldater har skadats allvarligt i Afghanistan idag, under strider ca 70 km öster om staden Mazar-i-Sharif. De skadade är hemmahörande i Västernorrland och Göteborgsområdet. Anhöriga har underrättats.

De två skadade soldaterna var på eftermiddagen på väg med helikopter till sjukhuset i Marmal, samma sjukhus dit man transporterade den 22-årige svensken som avled i lördags när en sprängladdning detonerade under ett terrängpansarfordon.

Enligt försvaret har striderna pågått sen klockan 15.30 lokal tid och det är svenska och finska soldater som är inblandade. Beskjutningen av svenskarna skedde med finkalibriga vapen och raketgevär.

Även amerikanska attackhelikoptrar har deltagit i striderna och beskjutit de afghanska grupperna som attackerade den svensk-finska patrullen.

– Vi vet att de patrullerade tillsammans med afghanska trupper, vi vet att det fanns en amerikansk attackhelikopter som skulle hjälpa till i samband med den här patrullen och vi vet att det blev strid, säger Försvarets presschef, Roger Magnegård.

Den senaste tiden har stridigheterna i området kring staden Mazar-i-Sharif eskalerat. Enligt försvarsminister Sten Tolgfors beror detta på att talibanerna är arga på de utländska truppernas framgångsrika insatser.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista