Tre domare ska lugna ner matcher

1:31 min

Nu skärper Göteborgs fotbollförbund reglerna mot stökiga lag. De lag som inte håller sig inom ramarna för vad som är godkänt straffas med tredomar-system och får själva betala ersättningen för det.

– Matcherna på seniorsidan har oftast endast en domare. Där tillsätter vi tre domare och höjer kvalitén på dem för att kunna genomföra matchen på ett bra sätt, säger kanslichefen på Göteborgs Fotbollförbund Ulf Carlsson.

P4 Göteborg tillsammans med P1:s Kaliber har tidigare berättat om våldet och stöket på fotbollsplan. Främst finns det i de längre divisionerna inom fotbollen och flera gånger den senaste tiden har våldet riktats mot domare.

Göteborgs fotbollförbund har också märkt av det ökade våldet och inför nu en ny bestraffningsregel för lag som är stökiga. De så kallade högrisk-matcherna där man misstänker att det kan uppstå bråk kommer i fortsättningen dömas av tre domare, istället för en som det vanligtvis är i de lägre divisionerna.

Kostnaden för dessa domare betalas av laget som tidigare uppfört sig illa. 2 000 kronor är den ungefärliga kostnaden för ett domarteam. Ulf Carlsson igen.

– Vi tror på att tillsätta ett tredomarsystem som även kostar mer för det lag som är stökigt. För att garantera att det blir en bra stämning på planen vill vi att det är tre domare istället för en och det kostar ett par kronor.

– Det är kanske det som behövs för att man även ska ta tag i sina supporters. Det är kanske inte så lätt att säga till sina kompisar att de får sköta sig och så länge det inte kostar något har de kanske fått hållas, avslutar Ulf Carlsson.

Sylvia Dahlén
sylvia.dahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista