Växeltelefonister i arbete. Foto: Fredrik Persson/Scanpix

En kundtjänst för hela Göteborgs stad

"Vill gå fram i lugnare takt"
1:31 min

Kommunens telefonväxlar i Göteborg ska nu slås ihop. Först ut är tio nya stadsdelar som nästa år samordnas med sociala resursnämnden och på sikt ska kommunen få en enda kundtjänst.

Det har funnits stolta planer på en ny kommunal kundtjänst i Göteborg, ett callcenter som i större företag med en enda ingång per telefon och på nätet. Men det blir en försiktig start, långt från de 100 miljoner kronor som en utredning föreslagit.

– Vi har lagt en mindre summa på detta. Vi vill gå fram i en lugnare takt med vårat förslag, säger Anneli Hulthén som är ordförande i kommunstyrelsen.

Med 13 miljoner på två år kan arbetet påbörjas menar kommunledningen. Hur det ska se ut i detalj får nu nämnderna titta närmare på.

En utredning har visat att inte ens hälften av de frågor folk vill ha svar på när de kontaktar kommunen får ett svar. Med central kundtjänst och bättre ansökningstjänster på nätet ska det bli bättre. Och kommunen kan spara 10 miljoner kronor om året på personal, enligt utredningen, även om det idag är oklart exakt hur.

– Det vet vi inte, utredningen säger att det ökar effektiviteten med 30 procent. Men vi har sagt att vi följer ärendet och ser att det verkligen blir så som vi vill ha det, så får vi se vad konsekvenserna blir, säger Anneli Hulthén.

Inte bara telefonväxeln kan bli gemensam för alla kommunens verksamheter utan också diarium och epostadress. Vad som händer med lokala receptioner och medborgarkontor återstår att se.

– Det viktigaste är att medborgarna känner att man har lätt för att få kontakt med kommunens olika verksamheter. Att man kan rapportera fel och brister och att man kan få kontakt på sitt eget språk så som man har det på många andra ställen, säger Anneli Hulthén, socialdemokrat och kommunstyrelsen ordförande.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".