Mer rättvis barnfotboll med nya regler

1:24 min

Göteborgs Fotbollförbund kan bli först i Sverige med att införa garantispeltid i sjumanna-fotbollen. Detta för att minimera risken att barnen spelar olika mycket fotboll beroende på kapacitet.

Ulf Carlsson är kanslichef på Göteborgs Fotbollförbund och beskriver en situation som idag lätt kan uppstå inom barnfotbollen.

– Matchen är jämn och en av de duktiga spelarna ska enligt planen bytas ut, mot en som är mindre duktig. Då kanske den som är mindre duktig är rädd att laget förlorar matchen om den kommer in.

Vidare menar han att ledaren kanske frågar barnet om han eller hon vill spela och det hela slutar med en överenskommelse om att den mindre duktiga spelaren aldrig går in på plan.

– Med de här nya reglerna ska man aldrig hamna i en sådan situation.

Göteborgs Fotbollförbund har planer på att införa tre perioder i stället för två 20-minutershalvlekar som man har inom sjumannafotbollen idag. Förbundet vill också begränsa antalet avbytare till tre, så man spelar två perioder och vilar en.

På så vis kan Göteborgs Fotbollförbund göra fotbollen för barnen mer rättvis och uppfylla FN:s barnkonvention om att barnen ska garanteras rätten till att träna och spela.

Förbundet har tidigare en regel som gör att klubbar inte kan ha flera lag i olika nivåer i samma årskull, vilket är tillåtet i andra förbund. Detta har presenterats för klubbarna och många har, enligt förbundet, varit positiva till den. Om det ska vara en tvingande eller rekommenderad regel är ännu inte bestämt.

– Då har man två möjligheter att pausa, dricka vatten och prata med varandra. Förutsatt att klubbarna köper idén, så vill vi införa detta, säger Ulf Carlsson.

Sylvia Dahlén
sylvia.dahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista