Shadi Rafei har startat en frisersalong. Foto: Lasse Edfast/Sveriges Radio.

Fler utlandsfödda får låna

Shadi: "Plötsligt är man uppe skyhögt" (1:21)
1:22 min

Utlandsfödda i Göteborg satsar allt mer på eget företagande. Under de senaste fem åren har utlåningen till nya företag ägda av personer födda utomlands eller med båda föräldrarna födda utomlands fyrdubblats.

Shadi Rafei är en av nystartarna i år, och för hennes frisersalong var ett lån från Almi viktigt när budgeten skulle gå ihop.

– Man tror att det kostar väl 100 000 där och 10 000 där, men när man räknar ihop allt så är man uppe skyhögt jämfört med vad man sparat och tänkt sig, säger Shadi Rafei.

Almi ägs av staten och lånar ut pengar utan samma krav på säkerhet som banker har. Det ger nyanlända svenskar utan egna tillgångar möjlighet att starta på nytt.

2006 lånades det ut 6,6 miljoner kronor, hittills i år är den siffran redan den fyrdubbla.

En av förklaringarna till ökningen kan, enligt Goran Rajkovic på Almi i Göteborg, vara finanskrisen och bankernas ovilja att låna ut pengar till personer med utländsk härkomst, samtidigt som det är svårt att få en anställning.

– Om man har svårt att få tag i ett arbete för att man har utländsk bakgrund, men man fortfarande har viljan och styrkan att köra igång något så är ett alternativ att starta eget företag, säger Goran Rajkovic.

Shadi Rafei tror att många invandrare nu har bott i Sverige ett tag, lärt sig språket och nu vill göra det de gjorde i sitt förra hemland.

– Vi i Sverige har väl de mest högutbildade taxichaufförerna. Och det kanske är så att man kommer på att nu vill man gör det där man är utbildad för, säger hon.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".