De äldre lurades på sina kontokort när de skulle tanka.

Äldre lurades på kontokort när de skulle tanka

”Väntat vid tankstationer som inte tar sedlar” (1:45)
1:47 min

Polisen har avslöjat flera bedrägerier mot äldre personer, bland annat i Mölndal. Förövarna har distraherat sina offer vid olika tankstationer och lyckats komma över eller byta ut deras kontokort.

Det är polisens så kallade Vårgårdakommission, som specialiserat sig på brott mot äldre, som avslöjat bedrägerierna. Tillvägagångssättet är delvis nytt, berättar kriminalkommissare Ulf Lokrans.

– Man ställer sig vid tankstationer som inte tar sedlar och väntar ut ett lämpligt offer, en äldre person. Sedan håller man fram lite pengar och frågar om de kan få tanka på den äldre personens kort, och att de kan få kontanter i stället.

Sedan har man på olika sätt distraherat offren och på något sätt kommit över eller bytt ut kontokortet.

– De har lyckats stå så att de ser pinkoden och sedan tar de ut så mycket som möjligt vid närmaste bankomat. Sedan åker de till en butik och handlar så mycket som möjligt.

På det här viset har de tre männen hållit på under två intensiva veckor i juli i södra och västra Sverige, ända tills en vaken expedit i Ulricehamn slog larm. Expediten lyckades fördröja männen i butiken och ringde samtidigt polisen.

– Expediten tyckte det var konstigt att tre relativt unga män med utländskt utseende handlade på ett kort där det stod ett svenskt namn, säger Ulf Lokrans.

Männen är i åldern 18-24 år och rättegången pågår i minst fem dagar. Tre män står åtalade för att vid ett 30-tal olika tillfällen lurat till sig 440 000 kronor i kontanter och varor för ytterligare 150 000 kronor. Men polisen har inte sett slutet än, säger Ulf Lokrans.

– Det rör sig om en betydligt större liga än dessa tre. Det finns fler som är på fri fot. Det kan röra sig om sex personer, kanske ännu fler.

Jan-Åke Thorell
jan-ake.thorell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".