Många män lockas av screening

1:36 min

Screening för bråck på stora kroppspusådern, aortan, har blivit en succé. Sedan hösten 2008 erbjuds den till alla 65-åriga män i Västra Götaland. Hittills har cirka tiotusen män fått kallelsen och 85% av dem har också genomfört undersökningen.

Tanken med screeningen är att man ska hitta åderbråck på bukaortan. Bråck som förblir oupptäckta kan vara direkt livshotande.

– Man vet att ungefär en procent av alla män, som dör efter att de har fyllt 65 år, dör på grund av pulsåderbråck. Och då har man kunnat visa i studier i framförallt England, att om man gör screeningundersökningar där man försöker hitta pulsåderbråcket innan det brister så minskar dödligheten, säger överläkaren Urban Wingren vid kärlkirurgiska sektionen på Sahlgrenska sjukhuset.

Har ni någon uppfattning hur många liv som räddas varje år tack vare den här screeningen?

– Om man tittar på studier i England så vet man att efter tio års screeningundersökningar i ett större befolkningsdistrikt så har man lyckats minska dödligheten där med hälften eller kanske ännu mer. Och om vi tror att det i Västra Götaland varje år dör ett hundratal män så, om vi får hålla på några år så kanske 50 till 70 män per år kan räddas till livet.

Screening av stora kroppspulsådern som är en slags ultraljudundersökning är både ofarlig och smärtfri. Idag utförs den på sex sjukhus i Västra Götalandsregionen. I Göteborg är det SU Mölndal och SU Östra som tar hand om screeningarna och de utförs också på sjukhuset i Skövde, Trollhättan, Kungälv och Borås.

Och redan nu finns det planer på att utvidga verksamheten till flera mindre sjukhus i regionen säger Urban Wingren.

– Vi måste försöka flytta ut undersökarna lite närmare de här männen. Det är onödigt att så många åker så långa sträckor. Och kanske ännu fler skulle hörsamma kallelsen om de slapp åka så långt.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista