Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fortsatt tro på svensk solenergi

"Det är inte givet var i världen produktionen kommer att ske"
1:27 min

Flera svenska företag som producerar solceller har fått lägga ner tillverkningen och flyttat verksamheten till Asien. Det gäller bl.a företag som haft sin verksamhet i Värmland och i Blekinge.

Men Björn Sandén som är docent på avdelningen för Miljösystemanalys på Chalmers, tror ändå på en fortsatt svensk industriproduktion som är baserad på solenergi.

– Det tror jag vi kommer att ha. Men det är inte säkert att vi kommer att tillverka cellerna, utan vi kanske utvecklar nya solcellsystem och sätter ihop dem med andra sorters tekniker, säger Björn Sandén.

Nu i höst så läggs världens första helautomatiska fabrik för tillverkning av solcellspaneler ner.

Det är Scanmodul i värmländska Glava som sagt upp 300 anställda. Fabriken har varit Sveriges största tillverkare av solceller. Produktionen tas nu upp i Kina istället.

Och Scanmodul är inte den första tillverkaren av solceller som flyttar i österled. En fabrik i Blekinge la nyligen ut tillverkningen i Asien

Men i Norrland biter sig tre tillverkare fortfarande kvar och i nuläget verkar norrlandsföretagen inte att ha problem med lönsamheten eller konkurensen uteifrån.

Björn Sandén på Chalmers är optimist och han pekar på den oerhörda potential som solenergin har;

– Om alla Hisingens 50 0000 till 60 000 bilar skulle drivas av någon form av biodrivmedel så behövde man i princip ta hela Hisingens yta i anspråk för att ta fram biogas, eller något annat av de olika biodrivmedlen som finns på marknaden, och Björn Sandén fortsätter.

– Om samma antal elbilar skulle drivas med solenergi hade det räckt att täcka taken på Volvos anläggningar på Hisingen med solpaneler.

De tre senaste åren har den globala solcellstillverkningen ökat med hela 50 procent per år, mycket mer klarar oftast inte nya industriella tekniker att utvecklas.

Så om det för tillfället ser lite dystert ut för svensk produktion av solceller, så ligger forskningen kring solenergi på bl.a Chalmers och i Uppsala i framkant.

Dessutom använder allt fler svenska företag, kommuner och privatpersoner solcellstekniken.

Tommy Johansson
tommy. Johanssson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".