Få långtidsarbetslösa får arbete genom Fas 3

1:52 min

I Göteborg läggs det i år tiotals miljoner kronor på att betala företag och organisationer för att ta emot långtidsarbetslösa. Målet är att den arbetslöse ska få bättre meriter till jobb, men hittills har inte ens en av tio fått en anställning i den arbetsmarknadsåtgärd som kallas Fas 3.

Istället vittnar arbetslösa om hur företag och organisationer utnyttjar dom som gratis arbetskraft.

– Jag är väldigt ledsen. Att gå på aktivitetsstöd och få en ersättning på 65 procent gjorde att jag kände mig som en slav. Det är väldigt lätt att utnyttja folk i Fas 3, säger Ilias, långtidsarbetslös.

Det finns cirka 2 000 göteborgare som befinner sig Fas tre. Den sista delen i jobb- och utvecklingsgarantin som en arbetslös hamnar i efter att ha varit utan jobb i tre år. För att få fortsatt ekonomiskt stöd som arbetslös är kravet att man får en Fas 3-plats - en sysselsättning som inte ska vara ett vanligt jobb, men som samtidigt ska öka möjligheterna till en anställning.

Men när Sveriges Radio Göteborg ber Arbetsförmedlingen att ta ut siffror på hur många i Fas 3 som faktiskt fått ett jobb visar det sig att inte ens var tionde har fått en anställning.

– Hittills har cirka 150-160 gått från Fas 3 till arbete, säger Mikael Leufkens, chef för Arbetsförmedlingen i Göteborg.

Det speciella med fas 3 är att företag och organisationer, som tar emot arbetslösa, får betalt från arbetsförmedlingen - cirka 4 500 kronor per person i månaden , skattat och klart.

Det gör den arbetslöse till både en gratis arbetskraft och till en intäkt.

Åtgärden har, under 16 månader, kostat Arbetsförmedlingen i Göteborg cirka 70 miljoner kronor. Av de cirka 160 arbeten som skapats är majoriteten av anställningarna jobb som Arbetsförmedlingen fortfarande till viss del betalar för.

Detta genom att till exempel ge företag lönebidrag eller särskilt anställningstöd. Alltså betalar Arbetsförmedlingen företag och organisationer för att skapa arbeten - som Arbetsförmedlingen sedan hjälper till att finansiera.

Tycker ni att det är värt pengarna?

– Vi har inte kunnat utvärdera effekten av fas 3 ännu. Men ser man vad arbetsmarknadsprogrammen vanligtvis kostar så är 225 kronor per dag och person rimligt, säger Mikael Leufkens.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Ilias heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista