Kommunstyrelsens ordförande, Anneli Hulthén (s) är nöjd med uppgörelsen med Miljöpartiet och Vänsterpartiet men säger inget konkret om den förrän på torsdag. Foto: Björn Rosvall/Scanpix.
VALET 2010

Rödgrön majoritet styr Göteborg

"Vi har börjat förutsättningslöst och det har gått bra"
1:04 min

På måndagskvällen blev det känt att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet bildar en politisk majoritet i Göteborg. Detaljer i uppgörelsen kommer att presenteras på torsdag. Uppgörelsen blev klar efter att även Vänsterpartiet sagt ja till ett samarbete.

– Det har varit bra och konstruktiva diskussioner, eftersom vi är tre partiet så tycker vi lite olika saker men det har varit jättebra diskussioner, säger kommunstyrelsens ordförande Annelie Hultén (s).

Sist ut att bestämma sig var vänsterpartiet, hur säker var du på att de skulle bestämma sig?

– Man måste ha respekt för att medlemmarna måste få säga sitt och ha synpunkter på det samarbete som ska vara. Man kan aldrig vara riktigt säker på något förrän alla har sagt sitt, säger Anneli Hulthén.

Förra samarbetet, mellan samma tre partier, sprack när vänsterpartiet hoppade av i affekt över skattefrågan. Vad lärde ni er av det?

– Eftersom jag inte var med när de hoppade av och inte kan de diskussionerna så tycker jag det är bra att man börjar på ny kula varje gång man inleder ett nytt samarbete. Jag tycker inte att gammalt groll ska skugga över det som ska bli nu. Vi har börjat förutsättningslöst och har gått bra, säger hon.

Så det avhoppet betyder inget idag?

– Som jag sa ska man inte låta gammalt groll skugga det som ska bli, svslutar Anneli Hulthén.

Sammanlagt bildar de rödgröna 41 av 81 mandat i kommunfullmäktige. Vilka som blir kommunalråd kommer att presenteras någon gång under nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".