Någon förstör granar i Delsjöreservatet.Här ser vi dock oförstöra granar. Foto Hasse Holmberg / SCANPIX

Belöning för tips om granmarodör

"Man bli ledsen och arg över det här"
1:28 min

En belöning kan komma att införas för den som hjälper till att få tag på den eller dem som dödar granar i Delsjöreservatet.

Drygt 6000 granar har förstörts i området sen skadegörelsen började för tre år sen.

Drygt 6000 granar har förstörts i området sen skadegörelsen började för tre år sen. Ingela Gustavsson chef för naturvårdenheten på Park-och Naturförvaltningen förklarar varför man nu funderar på att utlysa en belöning.

– Det är klart att man bli ledsen och arg över att det fortsätter och att det inte finns någon som kan gripas eller få fatt på någon som har gjort det här, säger Ingela Gustavsson, chef för naturvårdenheten på Park-och Naturförvaltningen.

Den så kallade granmarodören har alltså fram tills nu lyckats med att helt ostraffat döda granträd i Delsjöskogen. Och nu har politikerna tröttnat på hans framfart.

Frågan om att utlysa en belöning utreds just nu och beslutet kan komma före årskiftet. Vad det blir för belopp är ännu oklart men det kan förhoppningsviss fungera som en extra uppmuntran.

– Ja, det är väl så tanken är i så fall, säger Ingela Gustavsson.

Men de som bor i området ställer sig lite tveksamma till belöningen.

– Vad ska man göra, ska man ligga i buskarna då eller smyga på nätterna. Jag tror inte att det är många som vill göra det, säger Tora Pihl.

Du tror att det blir ett slag i luften?

–  Ja, jag tror nästan det. Det bor ju ganska många gamla runt omkring och vi är inte så pigga på och krypa i skogen. Även om man kanske skulle vilja det, säger hon.

Och hur stor är belöningen undrar Andreas Helmersom verkar vara lite tveksam till själva idèen.

– Jag tror att man skall ta detta till disskution i stället, tar upp frågan varför beskär man granarna. Varför håller man på överhuvudtaget, är det för att freda den övriga lövskogen? Ska man börja tänka också i sådana banor eller ska man bara inrikta sig snävt på själva skådegörelsen, säger han.

Men för att få ställa dessa frågor så måste man först fånga honom eller henne.

– Ja precis och då har du ett problem där.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".