Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Mats Pilhem (V), Anneli Hulthén (S) och Kia Andreasson (MP). Foto: Roger Blomqvist /Sveriges Radio.

Rödgröna lovar gratisresor

Förändringar i maktens korridorer
1:35 min

Mindre grupper i förskolan, gratisresor på Älvsnabben och ett Ungdomens Hus i city ingår i tre rödgröna partiers uppgörelse inför kommande mandatperiod i Göteborg.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är överens om att satsa 200 miljoner kronor extra på bland annat mindre grupper i förskolan (52 mkr), skolbarnomsorg (30 mkr) och stödpersonal i skolan (25 mkr).

Det blir ganska stora förändringar i maktens korridorer i Göteborg. Det rödgröna samarbetet där Vänsterpartiet nu är med igen ska bli tydligare genom att partierna rent fysiskt flyttar ihop på Börsen och inte sitter långt ifrån varandra som idag.
– Det är ett sätt att manifestera och visa att nu är det detta som är majoriteten. Att vi tar ansvar allihop för de frågor som är viktiga för göteborgarna och Göteborg, säger socialdemokraten Anneli Hulthén.

Partierna är överens om att använda årets miljardöverskott till att täcka kommunens insats i stora trafiksatsningar som planeras. De signalerar enbart enighet och pratar inte om borttappade vallöften, som socialdemokraternas sänkta avgifter i kulturskolan och Vänsterpartiets kvinnolöner. Mats Pilhem är nytt kommunalråd för Vänsterpartiet:

– Vi har inte kompromissat bort nånting, känns det som. Vi har blivit väldigt väl överens om en utbyggd välfärd, att få en förstärkning av kvalitén inom barnomsorgen är mycket viktigt för oss, säger Mats Pilhem.

Miljöpartisten Kia Andreasson avslöjar att hon egentligen var inne på ett blocköverskridande samarbete med ett par borgerliga partier. Men när det nu blev Vänsterpartiet istället - som det skurit sig med tidigare - är allt ändå frid och fröjd.
– Ja, jag tycker att vänstern har en helt annan ton och ett annat ingångsläge nu, så det skiljer markant, säger Kia Andreasson (MP).

Den borgerliga oppositionen säger i ett pressmeddelande bland annat att man saknar åtgärder för att förbättra resultaten i skolorna och för att komma tillrätta med korruptionshärvan i staden.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".