Falsk väktare lurade systembolaget

En fräck kupp har genomförts mot Systembolaget i Göteborg. En systembutik i centrala stan blev bestulen på sin dagskassa då en obehörig person iklädd väktaruniform klev in i butiken och hämtade dagskassan.

Sedan dess är pengarna försvunna. Kuppen skedde redan den 28 februari, men först idag polisanmäler Systembolaget händelsen.

Patrik Lundgren är säkerhetschef på Systembolaget i Sverige och han säger att systembolaget först ville göra en egen intern utredning innan man polisanmälde. Utredningen har dock inte kunnat ge några svar vemsom ligger bakom kuppen.

Det var lördagen den 28 februari på eftermiddagen som en ensam person iklädd väktaruniform från det bolag som utför hämtningarna av dagskassor klev in i systembutiken som saknar övervakningskameror. Personalen reagerade inte utan den utklädde väktaren promenerade ut ur butiken med pengarna som sedan dess är försvunna.

Att den utklädde väktaren kunde ta pengarna utan att väcka misstankar tyder på god kämnnedom om rutinerna.

Systembolagets säkerhetschef Patrik Lundgren är själv föredetta polis och enligt honom bör brottsrubriceringen bli grov stöld eller grov förskingring, men han tvivlar på polisens möjligheter att klara upp brottet.

Hur mycket pengar som saknas vill inte systembolget uppge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".