1 av 2
Under fredagseftermiddagen gick polisen ut med uppgifter om ett eventuellt bombhot mot Nordstan i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Patrik Peter, Säpo.

Säpo samarbetar med polisen i länet

Patrik Peter på Säpo kommenterar
2:49 min

Säpo samarbetar med polisen i Västra Götaland med anledning av bombhotet som riktats mot centrala Göteborg. Motivet till hotet uppges ännu vara oklart.

I sökandet efter de som nu anklagas för att ha planerat ett bombdåd i centrala Göteborg upprättades en stab där även säkerhetspolisen ingår.

– Säkerhetspolisen hjälper till med information och expertkunskaper, säger Patrik Peter, som är pressekreterare på Säpo.

Är de gripna kända av Säpo sedan tidigare?

– För närvarande kan jag inte säga någonting om de personer som greps i morse av polisen i Västra Götaland.

De gripna förhörs nu, men polisen i Göteborg vill inte uppge vad de sagt vilka de är eller om det gjorts några beslag. För en månad sedan höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige från en tvåa till en trea, det vill säga från låg risk till förhöjd.

Då sades det att det fanns ett specifikt hot. Gripandena i dag har inte påverkat hotnivån, enligt Patrik Peter på Säpo.

– Den är fortfarande förhöjd sedan den första oktober.

Finns det andra terrorhot mot Sverige också?

– När vi den första oktober offentliggjorde att hotnivån hade förändrats pratade vi om ett specifikt hot och gripandena i Göteborg påverkar inte bedömningen av hot om terrorism riktat mot Sverige, säger Patrik Peter, pressekreterare på Säpo.

Ekot/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".