Monica Nanni är ordförande för Riksförbundet änkor och änkemän, och sekreterare i föreningen SAMS.

Anhöriga efterfrågar sorgpeng

"Sorg är ingen sjukdom"
1:31 min

Alla som förlorat en anhörig och som på grund av sorg inte klarar av att arbeta borde få en särskild sorgpeng. Det menar föreningen SAMS, Samarbete för människor i sorg.

– Utredningar hävdar att sorg inte är en sjukdom och det håller vi med om, men det betyder att man får en nedsatt arbetsförmåga och den måste hanteras på något sätt, om vi inte ska bli sjukskrivna, säger Monica Nanni, sekreterare i SAMS och ordförande för Riksförbundet för änkor och änkemän.

Sörjande som tar kontakt med vården och vill bli sjukskrivna möter tre typer av läkare, menar Monica Nanni. De som förklarar att de inte kan göra någonting, de som försöker övertala personen att gå tillbaka till arbete direkt och de som sätter diagnosen depression för att den sörjande ska få ersättning.

Den senare varianten kan ge problem senare i livet i form av till exempel sämre försäkringsvillkor. Hon berättar om ett fall med en kvinna i en av anhörigföreningarna, som velat teckna en livförsäkring till sina barn. Kvinnan får 75 procent högre premie, eftersom hon tidigare fått diagnosen depression.

– Det vore mycket bättre att läkarna fick en rubrik där man kunde säga att "här har vi en kris efter en sorg, och här behövs en sorgpeng", säger Monica Nanni.

Anna Brodin
anna.brodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".