Polisen fortsätter att ha extra bevakning i Göteborg, bland annat i Nordstan. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Bombhotet mot Göteborg

Polisen blåser faran över

En av männen berättar hur det gick till när han greps
2:46 min

De två män som varit anhållna misstänkta för förberedelse till terrorbrott har släppts under söndagskvällen. Polisen gör nu bedömningen att hotet mot centrala Göteborg inte längre kvarstår.

TIDIGARE

– De är fortfarande intressanta i utredningen, det är ju så att förundersökningsledaren har gjort bedömningen att misstankarna inte är tillräckliga för häktning. Men utredningen fortsätter, de här personerna finns med i utredningen och misstankarna kvarstår.

De två männen släpptes under söndagskvällen bland annat efter att det hållits nya förhör. Men enligt Säpo, som nu tagit över utredningen från Göteborgspolisen, är de alltså fortfarande misstänkta för brott.

Det här innebär att alla de personer som igår morse greps av polisen misstänkta för att ligga bakom planer på ett attentat i Göteborg nu är släppta. Beskedet från polisen är nu också att det inte längre finns något hot om ett bombattentat i centrala Göteborg. Björ Blixter är presstalesman för polisen i Västra Götaland.

– Vår bedömning är att hotet mot centrala Göteborg inte längre kvarstår.

På vilken grund gör ni den bedömningen?

– Jag kan inte ange den grunden här och nu.

Fanns det ett reellt hot?

– Vi har gjort en bedömning tillsammans med Säkerhetspolisen och åklagaren i det här fallet och det är den bedömningen som legat till grund för våra åtgärder.

Under hela helgen har det varit extra poliser i centrala Göteborg, men nu kommer den polisiära närvaron att minska igen.

– Den återgår redan imorgon till ett normalläge som vi brukar ha det i våran vardag, säger Björ Blixter.

Utredningen har nu alltså tagits över av Säkerhetspolisen, där man fortfarande är förtegen om hur hotet mot Göteborg såg ut och om misstankarna mot dem som nu släpps.

– Jag kan tyvärr inte beskriva närmare vad vi nu kommer göra för åtgärder eller vilken information vi har utöver detta utan nu arbetar vi vidare med detta och det gör vi tillsammans med polismyndigheten i Västra Götaland som även i fortsättningen medverkar i spanings- och utredningsarbetet, säger Säpos pressekreterare Patrik Peter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".