Allt fler anställda med invandrarbakgrund

Antalet kommunanställda med invandrarbakgrund har ökat kraftigt i Göteborg de senaste åren.

Enligt en ny rapport från kommunens personalenhet är nu över 15 procent av de kommunanställda utrikesfödda.

Det är nog en ganska spridd uppfattning att Göteborgs kommun som Göteborgs största arbetsgivare inte anställer invandrare i någon nämnvärd utsträckning. Nu visar kommunens egna beräkningar att utrikesfödda med fast jobb vid årsskiftet var 1766 fler än för fyra år sen. Totalt finns 4663 fler på fast jobb i kommunen - av dom är alltså hela 38 procent utrikesfödda.

Det här betyder att andelen utrikesfödda i kommunal tjänst på fyra år ökat från tolv procent till 15,4 procent: ett rejält kliv mot politikernas mål att återspegla göteborgsbefolkningen i stort, dvs 20 procent av de kommunanställda ska vara utrikesfödda.

Men samtidigt som många med invandrarbakgrund faktiskt fått jobb är det känt att invandrare ofta hamnar på mindre kvalificerade jobb. Därför måste nu mångfaldsarbetet på kommunala arbetsplatser fördjupas, säger Lars Lilled, som är chef för kommunens mångfaldsenhet.

FAKTA

Kommunen hade 30.781 fastanställda 1999. Av dessa var 3.694 utrikesfödda, dvs 12%.

2003 fanns 35.444 fastanställda, en ökning med 4.663 personer. Av totalen var 5.460 utrikesfödda, dvs 15,4%, en ökning med 1.766 personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista