Dyrare förskola i Göteborg trots maxtaxan

Nästa år blir det dyrare för alla göteborgsfamiljer som har förskolebarn, trots maxtaxan. Enligt ett förslag kommer alla nämligen att få betala för en tolfte månad, även om barnen är lediga från dagis.

I Göteborg behöver föräldrar idag bara betala för elva månader. Enligt maxtaxan 1260 kronor i månaden för första barnet, 840 för andra och 420 för tredje barnet. Men lagen säger inget om hur många månader som kommunen får ta betalt och många kommuner gör det för 12 månader.

Tjänstemännen på stadskansliet föreslår nu att Göteborg gör likadant och det skulle betyda en 9-procentig höjning av dagisavgiften nästa år, 2100 kronor dyrare per år för en familj med två barn på dagis.

Men frågan är om dom 10-15 miljoner kronor kommunen får in på en 12:e avgiftsmånad går till ökad kvalitet och nya dagisplatser. För samtidigt föreslår tjänstemännen att förskolan blir gratis tre timmar om dagen för alla fyra- och femåringar. Så är det i den allmänna förskolan och då bör arbetslösa och föräldralediga slippa betala för sina tretimmarsbarn, menar tjänstemännen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista