Ikeabygge kan försenas om elstrejken blir långvarig

Ikeas nybygge i Bäckebol är en av de arbetsplatser som varit med sedan strejken inleddes för två veckor sedan. Där riskerar öppningsdagen i augusti att bli försenad om strejken blir långvarig.

Enligt Ikeas varuhuschef i Bäckebol, Hans Mattsson, har man än så länge klarat sig utan förseningar. Snickerier och byggnationer har kunnat pågå som vanligt trots konflikten, och öppningsdatumet i slutet av augusti står fast. Men om strejken bland elektrikerna blir långvarig kan det bli problem.

- Allt beror på hur lång strejken blir, säger han till Västekot.

Elektrikerstrejken, som nu går in på sin tredje vecka, utvidgades alltså på nytt i dag. I Västsverige rör det sig om ytterligare ett par hundra elektriker som nu lägger ner arbetet. Det gäller elektriker som jobbar på Skanskas och dess dotterbolags byggen. Bland annat riskerar bostadsköpare i Göteborgsområdet en försenad inflyttning. Stora byggen som Götatunneln berörs inte.

Sedan tidigare strejkar 150 västsvenska elektriker på bland annat Astra Zeneca i Mölndal och Svenska Mässan i Göteborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".