Ortopedin i Göteborgsområdet kritiseras

Regionens revisorer riktar skarp kritik mot den ortopediska vården i Göteborgsområdet. I en granskning som gjorts under vintern 2003 och våren 2004 pekar man på flera brister, både vad gäller upphandling och läkarnas arbete.

Revisorerna tar bland annat upp problemen med läkarnas dubbla roller. Läkarna diagnosticerar och opererar både för regionen och privata företag, ibland ett eget. Över 70 procent av ortopedispecialisterna vid Sahlgrenska sjukhuset hade bisysslor vid sidan av arbetet för regionen. För Mölndals sjukhus var siffran 77 procent och för Östra sjukhuset 84.

Enligt revisorerna råder det också personalmässiga orättvisor. På Frölunda sjukhus till exempel tjänar sjukhusets kirurger extra hos en extern aktör för operationer på sin lediga tid på den egna arbetsplatsen, medan andra personalkategorier får utföra arbetet inom ramen för sina ordinarie befattningar.

Rapporten pekar även på brister i remisshanteringen vid sjukhusen i Göteborgsområdet. Inte heller upphandlingssystemet av ortopeditjänster fungerar som önskvärt, enligt revisorerna. Bland annat efterlyses högre kompetens på upphandlarsidan. Dessutom har det funnits fara för jäv i upphandlingen hos en del medicinska chefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista