Kungsbacka

Olja i dagvattnet hotar havsmiljön

Över 400 liter olja sögs upp när kommunen i somras sanerade en dagvattenledning som mynnar ut i Kungsbackaån. Olja i dagvattnet kan skada det känsliga djurlivet i Kungsbackafjorden.

Kommunen uppmanar nu alla som har lokaler i området att se över sin oljehantering.

– Vi går ut väldigt brett, då vi inte vet varifrån det kommer, det kan komma från ett par större utsläpp eller många bäckar små, berättar miljöinspektör Anna Pettersson.

Dagvattenledningar ska leda bort regnvatten från tak och asfalterade ytor. Men i våras upptäcktes höga halter av OLJA i en dagvattenledning som går från Inlags industriområde via Aranäs ut i Kungsbackaån.

När ledningen sanerades hittade man över 400 liter dieselolja, eldningsolja, smörjolja och motorolja.

Nu uppmanas alla företag att se över allt sånt som kan orsaka oljeutsläpp, och fastighetsägare att säga till sina hyresgäster att inte tvätta bilen på gatan.

– Det som går ut i dagvattenbrunnarna, det är de brunnarna som vi ser i gatorna - det åker rakt ut i naturen utan att renas. Då blir det negativa konsekvenser för miljön. Dagvattensystemet på Inlag går ut i Kungsbackafjorden som är ett värdefullt naturområde där fiskyngel växer upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista