Ljudnivåerna i skolan är totalt oacceptabla menar Hörselskadades riksförbund.

Krav på bättre ljudmiljö i skolan

1:16 min

Över hälften av alla lärare har svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet. Därför går nu Hörselskadades riksförbund ut i en riksomfattande kampanj där man kräver skärpt lagstiftning för att förbättra skolornas ljudmiljö.

Idag är den rent förskräcklig menar ordföranden för Hörselskadades riksförbund, Jan-Peter Strömgren som anser att kommunerna blundar för problemen:

– Det är ljudnivåer i skolan som är totalt oacceptabla på andra arbetsplatser. Och då pratar vi om arbetsmiljön för lärare, ingen har kollat hur eleverna har det. Värst av allt är att man få sämre minne av att behöva anstränga sig mycket för att höra. Sen tillkommer att man inte hör vissa saker, man missuppfattar och man får huvudvärk, säger Jan-Peter Strömgren.

Han menar också att de skolor som används idag ofta är byggda för en helt annan pedagogik.

– Dialogpedagogiken har sedan införts men inget har gjorts åt skolmiljön, säger Jan-Peter Strömgren.

Vad anser du är det absolut viktigaste att göra åt bullret i skolan?

– Jag tror man måste få in kompetenta aukustiker i skolvärlden och titta på hur man kan bygga en aukustiskt vettig miljö i skolvärlden. Och då ska man ska man komma ihåg att alla undersökningar visar att det är inte trafikbuller och andra saker som stör utan det är det eget och andras prat. Och vi kan inte säga till folk att de ska sluta prata, utan vi måste skapa en miljö där det faktiskt går att prata.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista