Göran Johansson VD på ETC i Nol är stolt över det första Svenska litium-jon batteriet för plugin- hybridfordon.Foto:Peo Wenander/ Sveriges Radio

Nytt battericentrum i Nol

0:51 min

Företaget ETC som ägs och drivs av bland annat Chalmers, Västra Götalandsregionen och Göteborg Energi som nu satsar på en ny forskningsanläggning  Idag invigdes den nya anläggningen i Nol i Ale kommun.

Den närmaste tiden skall man driva 10 nya projekt där batterier för framtida plugin-hybridbilar skall byggas testas och utvärderas.

– Här går det till så att vi skaffar in det senaste när det gäller bland annat battericeller. Vi bygger våra celler, testar dem och sätter ihop dem i moduler. Sedan testar vi även dem innan vi bygger ett helt batterisystem, säger Göran Johansson är VD på ETC.

Vilka framtidsplaner har du för det nya forskningscentrumet?

– Framtidsplanen är att se till att Sverige är med i spets på denna teknikutveckling och att se om vi kan hjälpa till och skapa företag inom branschen, säger Göran Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista