Drogen kat levereras i knippen som kallas marduufer.

Beslagen av kat ökar kraftigt

"Mycket från Kenya"
1:17 min

Polisens och tullens beslag av drogen kat ökar kraftigt. För bara någon månad sedan hittade polisen drygt 230 kilo i en bil, i samband med en trafikolycka i Ljungskile.

I hela Sverige har drygt 9 ton beslagtagits första halvåret i år. Det är ungefär 45 000 dagsransoner. Hittills i år har man bara vid tullen i Göteborg beslagtagit drygt 760 kilo, och på norska sidan i Svinesund har tullen hittills i år beslagtagit ungefär 4 ton.

– Det finns ju en ekonomisk aspekt i det här. Produktionen har ökat i Östafrika. Det är från Kenya den mesta katen kommer till Sverige, säger Peter Molin, som under flera år varit ledare för ett projekt om drogen i Göteborg.

Anledningen till att produktionen har ökat i Östafrika, där man odlar kat, har att göra med en fattigdomsproblematik, säger Peter Molin.

– Det är allt fler bönder som övergår till den här produktionen för att överleva helt enkelt. Bönder, som helst skulle vilja slippa det här.

Kat är en färskvara, och drogen kommer oftast till Europa via England eller Holland, där den är laglig och klassas som grönsak. Vårt område blir en handelsled, till exempel mellan Köpenhamn och Oslo.

– Det finns en effektiv logistik kring det här. Kat är en färskvara. Från att den skördas i Kenya, ska den vara på plats i Europa inom några dagar, säger Peter Molin.

Kat är en mild form av en amfetaminliknande drog. Man tuggar blad, som utsöndrar ämnet katinon i saliven, som sen sprider sig till det centrala nervsystemet. En ranson kallas för en mardouf. Den kan räcka i ungefär sex timmar, och väger någonstans runt 200 gram.

– Mardoufpriset, mellan tummen och pekfingret, ligger någonstans mellan 200 och 250 kronor, säger Peter Molin.

Zara Tellander
zara.tellander@sr.se

Beslag av kat

Sverige (första halvåret i år): 9,2 ton
Göteborg, hittills i år: 760 kilo

Norge, hittills i år: 8,6 ton
Svinesund, hittills i år: cirka 4 ton

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".