Det blev dåligt betyg för tingsrätten.

Göteborgs tingsrätt har sämst arbetsmiljö i landet

Tingsrätten i Göteborg är den domstol som har sämst arbetsmiljö i hela Sverige. Det visar Domstolsverket medarbetarundersökning sm genomförs vartannat år.

– Det är ett stort problem och det är något vi får ta itu med, säger Sara Jarlbäck, personalspecialist på Göteborgs tingsrätt.

Totalt har cirka 4 300 anställda vid domstolar runt om i landet svarat på frågor om arbetsmiljön. Frågor som bland annat rör trivsel, trygghet och stress. Svaren har sedan slagits ihop och resulterat i ett så kallat nöjd medarbetarindex.

När det gäller Göteborg hamnar flera domstolar högt upp på listan över nöjda medarbetare, till exempel hovrätten och hyresnämnden.

Men för Göteborgs tingsrätt är det raka motsatsen. Där anser personalen att arbetsmiljön är sämst i landet. Något som Sara Jarlbäck tror är ett resultat av tingsrättens omorganisation tidigare i år.

– Dels är det nya arbetsmetoder och arbetssätt, dels är det nya lokaler och nya avdelningar med nya kollegor. Detta ihop är ganska många förändringar på kort tid, säger Sara Jarlbäck.

Under tidigare undersökningar har Göteborgs tingsrätt haft en nöjd medarbetarindex på runt 50. I år ligger den siffran på 40 medan medelvärdet i landet ligger på 66.

För att komma åt problemet kommer tingsrätten nu att ta reda på vad anställda verkligen tycker.

– Vi måste borra vidare och försöka utröna vad som står bakom dessa siffror genom att prata och diskutera med personalen, säger Christina Helldén, administrativ direktör för Göteborgs tingsrätt.

Samir Bezzazi
samir.bezzazi@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista