Skräp på klipporna i Lysekil. Foto: Skoob Salihi/SR Väst

Krafttag mot utländskt skräp

"Tidigare har det handlat om den goda viljan men nu är det skarpare läge"
1:27 min

80 procent av det skräp som sköljs upp på stränderna i Bohuslän kommer från andra länder. Nu vill regionen, länsstyrelsen och kommuner att de länderna själva tar ansvar för sitt skräp.

– På Bohuskusten måste man göra flera städningar per år för att komma till rätta med det här skräpet och få upp det. Så att det ser anständigt ut och inte är till någon skada för djur och natur, säger Anders Carlberg som är maritim expert på Västra Götalandsregionen.

På måndag den 29 november ska Västra Götalandsregionen tillsammans med Länsstyrelsen och Bohusländska kommuner försöka uppmärksamma EU-kommisionen om problematiken, genom ett särskilt seminarium i Bryssel.

För några år sedan antog EU ett särskilt havsmiljödirektiv där det bland annat sägs att länder ska samarbeta för en god havsmiljö.

– Tidigare har det handlat om den goda viljan men nu är det skarpare läge helt klart. Givetvis kommer detta ta tid och det är rätt mycket formfrågor och byråkrati. Men färdriktningen har man pekat ut från EU:s sida genom att alla länder ställt sig bakom det här havsmiljödirektivet.

Mycket av skräpet på Bohuskusten kommer från Storbrittanien. Och då handlar det exempelvis om att få Storbrittanien att ta hand om skräpet därifrån innan det hamnar i havet.

– Jag tror det handlar om att jobba med dom här källorna. Det kan vara sjöfarten och fritidsbåtar och man måste på något sätt se till att det finns avfallsmottagningarn i hamnarna som fungerar på ett bra sätt, säger Anders Carlberg.

Andreas Kron
andreas.kron@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".