Många lockades till Draken idag. Foto: Maria Wendehög / Sveriges Radio

Stort intresse för film om trygghet

Stort intresse för stumfilm om säkerhet
1:44 min

Omkring 800 personer kom till biografen Draken idag för att se premiären av stumfilmen "Väskan". Ett av syftena med filmen är att ta äldres oro och känsla av otrygghet på allvar.

– Det här med äldre visar sig vara lite förbisett och sen visar det sig vara ännu mer förbisett, det mångkulturella Göteborg när det gäller äldre säger Borghild Håkansson från Tryggare och mänskligare Göteborg.

Hur otrygga är äldre i Göteborg idag?

– Det är säkert väldigt olika. Men det finns en bild av att det är mycket brott mot äldre och det stämmer inte mot verkligheten.

Filmen Väskan är textad på tolv olika språk och den har blivit av genom ett samarbete mellan Göteborgs stad, Polisen, Brottsofferjouren pensionärsorganisationer, Räddningstjänsten och många andra.

Intresset att se filmen större än väntat och många äldre kom inte minst för att få lite tips hur de kan göra sitt liv lite tryggare.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".