Chalmers kårordförande Jonas Otterheim välkomnade utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Andreas Oscarsson / cffc.se

Björklund lovar nya CSN-regler

Björklund: ”Det är klart att det ska berättiga till fullt studiemedel”
1:10 min

Regeringen kommer att ändra på CSN-reglerna som gjort att studenter på tekniska utbildningar har blivit återbetalningsskyldiga, eftersom deras snabbare studietakt inte passat in i systemet.  Det lovade utbildningsminister Jan Björklund i dag inför hundratals studenter på Chalmers i Göteborg.

– Problemet är att vi läser 30 högskolepoäng på 17 veckor istället för på 20 veckor, vi läser i högre takt än vad CSN tycker vi ska göra, säger chalmeristen Alexander Hentschel.

Hur drabbar det er?

– Dom kräver att vi ska betala tillbaka studiemedlet, för dom anser inte att vi är heltidsstudenter.

Chalmers kårordförande Jonas Otterheim, välkomnade utbildningsminister Jan Björklund inför dom protesterande studenterna där han för första gången offentliggjorde att regeringen nu ändrar på reglerna:

– Det är inte rimligt att studenterna ska drabbas av detta, våra tekniska utbildningar i Sverige har en mycket hög kvalité, en erkänt hög kvalité och det är klart att det ska berättiga till fullt studiemedel så det innebär att studenter på Chalmers och på övriga tekniska högskolor får fullt studiemedel, säger Jan Björklund.

Åsa Welander
asa.welander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".