Moderater släcker inte under Earth Hour

Jonas Ransgård. "Earth Hour har begränsad effekt på tänkesätten"
1:22 min

Göteborg ska delta med större kraft i Earth Hour, beslutade kommunstyrelsen igår. Kommunala inrättningar, som kan delta genom att släcka belysningen, uppmanas nästa år höja ambitionsnivån och stadsdelsnämnderna ska bli mer aktiva. Men moderaterna tycker den årliga manifestationen är dålig symbolpolitik.

– Man ska inte sticka under stol med att det är många städer i världen som deltar i manifestationen, säger moderaten Jonas Ransgård. Men vårt intryck är nog ändå att det har väldigt begränsad effekt på tänkesätten och vårt problem miljömässigt är ju inte heller belysningen, utan det är transportsektorn som är den stora utmaningen.

4 616 städer i 128 länder deltog i Earth Hour i våras och i Sverige deltog varannan svensk, enligt en SIFO-mätning. I Göteborg var det många som släckte ljuset en timme liksom många kommunala byggnader, organisationer och företag.

Tanken med Världsnaturfondens manifestation är att beslutsfattare ska få en tydlig signal om att ta klimatet och miljön på allvar. Att ge större eftertryck åt manifestationen i Göteborg ligger därför i linje med det miljöarbete som måste bedrivas varje dag, menar miljöpartisten Kia Andreasson.

– Vi behöver också en manifestation och få ut det i stadsdelar i hela Göteborg, att vi behöver spara och effektivisera den energi som vi behöver och som är så problematisk.

Men att moderaten Jonas Ransgård skulle släcka sin belysning den 26 mars klockan halv nio på kvällen är kanske inte så troligt. Han vill lyfta fram andra sätt att spara energi.

– Cykel eller kollektivtrafik när du kan, bilen när du måste. Det är där insatserna är viktiga.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".