Frida Smith valde att specialistutbilda sig eftersom hon tyckte att det behövdes, men i Götbeorgs saknas det många många avdelningar specialsjuksköterskor. Foto: Lasse Edfast/SR

Brist på specialutbildade sköterskor

1:28 min

För få specialutbildade sjuksköterskor riskerar patientsäkerheten på Sahlgrenska. Enligt ledningen är bara 42 procent av sjuksköterskorna specialutbildade. Vårdförbundet tycker att minst 70 procent ska ha vara det.

Frida Smith är specialistsjuksköterska på SU Östra och hon tror att en bättre lön och ett större ansvar skulle få fler att vilja vidareutbilda sig.

-- Det saknar nog många och det skulle säkert göra att fler läste. Då skulle man få ett korrekt lönepåslag och ett bra ansvarsområde som var tydligt utttryckt.

Den sjuksköterska som ska arbeta inom intensivsjukvård, anestesi eller operation måste idag vara specialutbildad. Men sådana krav finns inte på dem som arbetar inom cancervård eller inom psykiatrin. Psykiatrin är också ett område där det råder brist på specialistsjuksköterskor.

Bodil Augustsson, kvalitetssamordnare på beroendeenheten inom psykiatrin på SU är övertygad om att det behövs fler.

– Detta är specialistsjukvård som vi bedriver och det innebär att alla våra yrkesgrupper ska ha en fördjupad kunskap. Kunskapen är betydligt större hos specialistubildade än grundutbildade.

För få specialutbildade sjuksköterskor leder till sämre patientsäkerhet enligt Joakim Öhlén, professor i vårdvetenskap vid Göteborgs universitet och ordförande i programkommittén för vårdvetenskap som ansvarar för utbildningen av specialistsjuksköterskor.

– Vi ska kunna ha en kunskapsbaserad vård, säger Öhlén. Vi ska kunna bedriva vård och omvårdnad enligt den bästa kunskapsevidens (vetenskapligt beprövad kunskap) som finns idag . Internationella studier pekar på att patientsäkerheten är helt relaterad till sjuksköterskornas ubildningsnivå.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista