Anneli Hulthén.

Rödgrönt nej till satsning på egnahem

Den rödgröna majoriteten i Göteborg säger nej till en storsatsning på egnahem som oppositionen efterlyst.

Att på fyra år ta fram 3 000 nya egnahem är orealistiskt och rimmar illa med planer som tagits fram, menar kommunledningen med socialdemokraten Anneli Hulthén i spetsen.
– Det handlar om ett gediget arbete. Vad som passar på just den platsen, hur många bostäder som det behöver kompletteras med i just den stadsdelen, säger hon.

Mycket av bostadsbyggandet i Göteborg handlar om förtätning och att bygga där det finns kollektivtrafik. Samtidigt finns en enighet om att forma en blandstad. Där det finns många hyresrätter - som i miljonprogramsområden - ska det byggas småhus och egnahem, medan lägenheter får komplettera i villaområden.

– Vi tänker på att det ska vara blandat. Att det är bra för samhället och att det är bra för barnen och gemenskapen att man bor i blandade upplåtelseformer, säger miljöpartisten Kia Andreasson.

Den rödgröna majoriteten menar att det inte går att forcera fram 3 000 egnahemsbostäder på fyra år som oppositionen vill. En sådan storsatsning skulle gå ut över lägenhetsbyggandet eller naturvärden.

Moderaten Jonas Ransgård drar slutsatsen att barnfamiljernas flykt från Göteborg kommer att fortsätta.
– Den stora grupp barnfamiljer som söker egnahem - radhus, villa eller vad det nu är - får söka sig till kranskommunerna, därför att byggvolymen är för låg och priserna för höga i Göteborg, säger han.

Roger Blomqvist
roger.blomqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista