På en vecka har elpriset ökat med 40 procent. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / Scanpix

Elpriset fortsätter uppåt

Elpriset fortsätter att stiga rejält. Det kalla vädret i kombination med låga nivåer i vattenmagasinen i både Sverige och Norge har skrämt upp marknaden.

På den nordiska elbörsen Nordpool är nu medelpriset för fredagens handel - som sätts på torsdagen - med el uppe i 74,8 öre per kilowattimme. Det är en ökning med drygt 40 procent sedan förra fredagen.


TT: Är vi på väg mot förra vinterns extremt höga elpriser?

– Jag vet inte vad jag ska tro. Jag är litet uppskrämd själv, säger Sigge Eriksson, chef för Vattenfalls privatmarknad.

– Jag kan inte riktigt bedöma om det är en överreaktion på marknaden eller inte just nu. Men det är en nervös situation.


Vattenmagasinens nivåer är fortfarande långt under den normala för årstiden och den nederbörd som faller nu kommer i form av snö.

– Och vi är på väg mot ett ännu större underskott de närmaste veckorna.

Men i motsats till förra vintern är nu många kärnkraftverk i gång eller på väg att startas upp. Förra vintern drogs elpriset upp inte bara på grund av den extrema kylan utan också beroende på att hela kärnkraftsindustrin hade stora driftsproblem och flera reaktorer stod stilla.


Priset på elbörsen påverkar direkt kunder med rörliga elavtal. På priset på elbörsen läggs skatter och avgifter.


Maria Victorin/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista