Forskaren Ulla-Britt Wennerström skulle vilja ha en brottsoffersamordnare liknande sjukvårdsupplysningen. Foto: Lasse Edfast / Sveriges Radio

Svårt för brottsoffer träffa psykolog

Svårt att erkänna att stöd behövs
1:30 min

Det är svårt att få träffa en psykolog efter att ha blivit utsatt för ett brott i Göteborg. Det är en av många slutsatser i en forskningsrapport som presenteras i dag på en föreläsningsdag där bland annat Polisen och Brottsoffermyndigheten kommer att delta.

– Om man möter ungdomar till exempel som är utsatta och man förstår att de behöver professionellt längre samtalsstöd så kan man från de verksamheterna inte direkt erbjuda sån möjlighet, säger Ulla-Britt Wenneström som är forskaren som skrivit rapporten om brottsofferstödet i Göteborg.

Forskningen visar också att vissa grupper har svårare att få hjälp efter att de utsatts för brott, bland annat psykiskt sjuka, invandrare samt den grupp som oftast blir offer för våldsbrott.

– Det gäller vuxna män och där kan det vara så att man inte heller erkänner eller vill erkänna att man behöver stöd.

Generellt sett tycker ändå Ulla-Britt Wennerström att det finns rätt bra med hjälp för den som blivit utsatt för brott, men däremot är kunskapen om var den hjälpen finns dålig. Någon slags brottsoffersamordnare, liknande sjukvårdsupplysningen, tror hon skulle vara bra.

Ann Hanbert är projektkoordinator på Göteborgs stadskansli och har varit med i arbetet, och hon hoppas att kommunen nu tar tillvara på all den kunskap som samlats ihop och hjälper Göteborgs brottsoffer att hitta rätt.

– Dels så vet man kanske inte som brottsutsatt vart man ska vända sig. Men också dom som möter brottsutsatta kanske inte har kunskap om hur viktigt det här bemötandet är och man har inte heller kunskap om vart man skulle kunna hänvisa de brottsutsatta. Det måste bli bättre, säger Ann Hanbert.

Lasse Edfast
lasse.edfast@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".